Poletje šele prihaja, vam pa je vroče že sedaj? Čas je za nakup klime!

 

Poleti, ko bo zunanja temperatura presegla 30 stopinj celzija, je najbolj učinkovita in hitra rešitev za hlajenje prostorov uporaba klasične klimatske naprave.

 

Enojni split sistemi so preprosti za vgradnjo, s pravilno izbiro hladilne in tudi grelne moči lahko učinkovito hladimo in pozimi grejemo prostor. Zaradi udobja in čim manjše rabe energije se je smiselno odločiti za invertersko napravo energijskega razreda A. Če želimo hladiti več prostorov hkrati, lahko vgradimo več enojnih sistemov, dobra izbira pa je tudi multisplit sistem, vendar montaža zahteva večje posege v prostor. Večina klimatskih naprav, ki se najpogosteje uporabljajo za hlajenje bivalnih prostorov, je sestavljena iz dveh delov, notranje in zunanje enote, zato se zanje uporablja izraz split.Enojne split naprave so najpogostejša izbira

 

Notranje enote, ki se v osnovi med seboj razlikujejo po obliki in načinu montaže, so lahko stenske, talno-stropne in kasetne. Prve in druge, ki so običajno škatlaste oblike, debeline približno 20 centimetrov, se namestijo na steno, na tla ob steno ali na strop. Mestu vgradnje je prilagojen izpih zraka, ki je pri stenskih največkrat na spodnji strani, pri talnih na zgornji, tako da se zrak dviguje v prostor, pri stropnih se izpihuje pod strop in spušča v prostor. Sodobnejše različice stenskih naprav, ki so največkrat kvadratne oblike in precej tanjše, imajo izpuh s treh ali celo štirih strani. Kasetne notranje enote se vgradijo v strop, tako da je vidna le rešetka, skozi katero se zrak enakomerno spušča v prostor. Občutek pihanja je zato manjši in manj moteč.
Vsaka notranja enota ima svojo zunanjo, namenjene pa so hlajenju oziroma ogrevanju le enega prostora. Zunanja kondenzatorska enota je s cevmi in električno napeljavo povezana z notranjo enoto, ki izpihuje hladen ali topel zrak v prostor.

 

 Multisplit sistem z eno zunanjo in več notranjimi enotami

 

Za hlajenje več prostorov je treba namestiti več enojnih split naprav, lahko pa se odločimo za vgradnjo multisplit sistema. Sestavljen je iz ene zunanje enote in več notranjih. Na zunanjo lahko priključimo dve, tri ali štiri notranje enote. Te so lahko različne po obliki in moči ter tudi po delovanju in opremi. Vsaka od njih je posebej povezana z zunanjo enoto. Moč zunanje enote mora biti prilagojena številu notranjih. Dobro je, če izberemo takšno, ki bo moč delovanja samodejno prilagajala glede na to, koliko notranjih enot je hkrati vključenih.

 

 

Energijsko varčni razred A


Večina sodobnih klasičnih in inverterskih enojnih in tudi multisplit sistemov, ki so najpogostejša izbira za domačo rabo, sodi v energijski razred A. Energijsko manj učinkovite naprave so že preteklost, saj so jih vodilni proizvajalci klimatskih naprav umaknili iz proizvodnje. Energijski razred A v primerjavi z drugimi pomeni manjšo porabo električne energije, potrebne za delovanje, vendar zgolj z razvrstitvijo v razred uporabnik še ne dobi podatka, kakšen porabnik bo naprava v resnici. Tudi znotraj posameznega razreda so razlike v rabi energije. Določa jih energijska učinkovitost naprave, ki je razmerje med hladilno ali grelno močjo in za to porabljeno energijo. Velja le, da naj bi bila klimatska naprava iz razreda B za približno osem odstotkov bolj potratna kot naprava iz razreda A, naprava, razvrščena v razred C, za osem odstotkov potratnejša od tiste iz razreda B in tako naprej do zadnjega razreda.

 


Primerna moč, tehnologija in invertersko delovanje


Na porabo električne energije vpliva še vrsta drugih dejavnikov. Zelo pomembna je pravilno izbrana moč naprave. Pri izračunu moči, ki pa je le orientacija, si lahko pomagamo s preprosto formulo. Izračunati je treba prostornino prostora, ki ga bomo hladili, in to pomnožiti s količnikom 32, če je prostor na severni strani stavbe, pa s količnikom 25. Za na primer 40 kvadratnih metrov velik in 2,5 metra visok prostor potrebujemo napravo z močjo 3,2 kW.


Naslednji dejavnik, ki vpliva na rabo električne energije, je način delovanja naprave. Energijsko varčnejše je invertersko delovanje, kar je posebno pomembno, če se bomo pozimi ali v prehodnih obdobjih na ta način tudi greli. Vse naprave delujejo v nekem obsegu s prilagojeno močjo glede na trenutne potrebe. Inverterske moč delovanja prilagajajo drugače kot klasične. Pri slednjih se kompresor, ki deluje s stalno močjo, po dosegu želene temperature ustavi. Ko temperatura v prostoru naraste ali pade, se kompresor spet vključi in dela s polno močjo.
V nasprotju s tem inverterska naprava do želene temperature deluje s polno močjo, potem pa se vrtljaji kompresorja zmanjšajo in z manjšo močjo vzdržujejo stalno temperaturo, ki niha le za pol stopinje Celzija. V primerjavi z napravami s klasičnim delovanjem inverterske porabijo približno 10 odstotkov manj energije, v ekstremnih primerih tudi do 30 odstotkov manj. Poleg tega je zaradi stalne temperature bivanje v prostoru prijetnejše.
Lastnost inverterskih naprav je tudi to, da grejejo prostore pri zunanjih temperaturah do minus 15 ali celo minus 20 stopinj Celzija, medtem ko klasične delujejo le do temperature ledišča oziroma malo pod njo.


Med tehnološkimi vplivi na porabo električne energije velja omeniti plin hidravličnega kroga in površino toplotnega prenosnika notranje in zunanje enote. Naprave razreda A, ki so polnjene s plinom R410a, so manj potratne od naprav nižjih energijskih razredov, ki so polnjene s plinom R407c. Pri toplotnem prenosniku pa na energijsko varčnost vpliva njegova površina. Večja površina omogoča več prenosa toplote na zrak in zato manjšo porabo energije.

 Preprosto upravljanje

 

 

 

Vse klimatske naprave so opremljene z regulacijo, ki jo lahko upravljamo z daljinskim upravljalnikom. Med drugim lahko nastavimo želeno temperaturo v prostoru, čas vklopa in tudi intenzivnost ter smer izpihanega zraka. Novost pri nekaterih znamkah je daljinsko upravljanje prek klasične ali mobilne telefonije in celo interneta. Gre za možnost, ki ni sestavni del naprave, temveč se je treba zanjo dogovoriti in jo dodatno plačati. Vendar storitev še ni zelo razširjena, saj že daljinski upravljalnik omogoča preprosto ravnanje z napravo.

 

 

 Sistem filtrov in ionizator


Klimatske naprave so opremljene z vrsto različnih filtrov. V vseh je vgrajen bio- ali elektrostatični filter za odstranjevanje prahu, cigaretnega dima in bakterij, ki krožijo po zraku. Najkakovostnejše imajo cele sisteme filtrov in tudi ionizator za izboljševanje kakovosti zraka in povečanje udobja. Protibakterijski zavira nastanek plesni in virusov, zeolitski odstranjuje in nevtralizira neprijetne vonjave in pare, plazemski filter pa z ustvarjanjem pozitivnih ionov, ki nase vežejo negativne, izboljšuje kakovost zraka. Najdražje klimatske naprave so opremljene še z nanoogljikovim, nanobifuzijskim in plazemskim filtrom, ki je prav tako narejen po nanotehnologiji.

 

 

Redno čiščenje in vzdrževanje

 

Za dobro in dolgotrajno uporabo moramo klimatsko napravo primerno vzdrževati. Dvakrat na leto je treba očistiti filtre, saj se na njih nabirajo nečistoče. Filter se očisti s toplo vodo in blagim čistilnim sredstvom. Strokovni pregled naprave je potreben vsaj vsaki dve leti. Usposobljen vzdrževalec pregleda delovanje vseh funkcij naprave. Očisti filtre notranje enote, uparjalnik in kondenzator ter uparjalnik dezinficira. Preveri tudi tlak hladilnega sredstva v napravi in ga po potrebi doda, poleg tega je obvezen pregled in čiščenje odvoda kondenza.

 

 

 

 

 

Kakšno klimatsko napravo izbrati?

 

Klimatsko napravo izberemo glede na: obliko prostorov, možnosti namestitve, razporeditev opreme v prostorih in glede na to, kje se ljudje v prostorih največ zadržujejo.

 

Kvadratno klimatsko napravo izberemo, če imamo nekoliko več prostora na steni. Namestimo jo na sredino stene in klimatska naprava nam bo zelo enakomerno (izpih v štirih smereh) ohlajala ali segrevala prostor. Namestimo jo lahko tudi v prost vogal sobe, če niso bližini večji kosi opreme, ki bi ovirali pretok zraka.

 

Če želimo, da bi bil tok zraka bolj usmerjen proti stropu, potem izberemo talno-stropno klimatsko napravo, ki se namesti na steno na podobni višini kot radiator. Takšna namestitev je primerna tudi v podstrešnih sobah, kjer je nizka stena, (npr. 1,2 m). V kolikor nimamo prostora na steni, strop pa ni spuščen, potem lahko napravo pritrdimo pod strop. Pri stenski namestitvi lahko z dodatno loputo in pravokotno odprtino skozi steno, klimatiziramo tudi sosednji prostor.

 

Stenske klimatske naprave so primerne skoraj za vsak prostor. Vedeti pa je potrebno, da je tok zraka usmerjen v ožjem pasu, ki naj ne bi bil usmerjen neposredno v ljudi. V kolikor želimo imeti poleg klimatiziranega tudi zelo čist zrak, ki bo vseboval tudi zadosti negativnih ionov, potem izberemo klimatsko napravo z vgrajenim ionizatorjem in aktivnim elektrostatičnim filtrom.

 

Če je strop v prostoru spuščen vsaj 30 cm, višina prostora pa ni nižja od 2,5 m, potem je idealna rešitev kasetna klimatska naprava. Ta je v celoti vgrajena v spuščen strop, na stropu pa je vidna samo maska z rešetko vstopnega zraka in štiristranski izpih klimatiziranega zraka.

 

Vsaka od prej navedenih naprav ima obvezno tudi zunanjo enoto, preko katere se toplota iz prostora odvaja v okolico (ali obratno pri ogrevanju). Če te ne morete ali ne smete namestiti, potem je edina rešitev prenosna klimatska naprava, ki pa lahko samo hladi. Slednja je primerna tudi tudi takrat, ko v najetih prostorih ne želite ali ne smete namestiti stabilne klimatske naprave.

 

 

Še par napotkov za odpravo manjših napak:

  • Naprava ne deluje

 

Preverite dovod električne energije – če je OK, potem sveti rdeča lučka na napravi.
  
Preverite način želenega delovanja naprave (hlajenje, gretje, samo ventilacija ...).
  
Nastavljena temperatura na napravi (daljinskemu upravljalniku) je prenizka ali previsoka (odvisno od izbranega načina delovanja) glede na dejansko temperaturo v prostoru.
  
Daljinski upravljalnik ne deluje – preverite baterije v njem, resetirajte ga, odklenite ga (LOCK), ali preizkusite vklop naprave neposredno na notranji enoti.

 

 

 

 

 

  • Zvočni signal sprejema infrardečega signala ne deluje

Zvočni signal je izklopljen – pritisnite 2 x gumb RESET na notranji enoti, da ga ponovno vklopite.

 

  • Sveti lučka filtra – oranžna

Zračni filter je zamašen. Očistite zračni filter in ga vstavite nazaj v napravo ter pritisnite tipko RESET (vir: Delo in dom, Gorenje).

© Informacija. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Informacija

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.