Zakaj se odločiti za toplotno črpalko?

‹ Nazaj

Za ogrevanje za družinske hiše se je doslej večinoma uporabljalo kurilno olje ali plinsko ogrevanje. Vse več gospodinjstev pa problem preskrbe s toplotno energijo danes rešuje s toplotnimi črpalkami.

V podjetju Tehnohlad d.o.o. pravijo, da toplotna črpalka dandanes ne pomeni več samo ekonomičnost pred ostalimi ogrevalnimi sistemi, ki nam v naš ogrevalni prostor transportirajo toplotno energijo. Ampak lahko toplotna črpalka služi kot sistem s katerim lahko zagotovimogospodarno rabo tako za ogrevanje kakor hlajenje. Čas, ki prihaja opozarja na varčevanje,potreben je tehten premislek preden se odločimo za način s katerim bomo vzdrževali primerne temperature v prostoru.

Uporabljamo lahko različne toplotne vire. Najpogostejši so: voda, zemlja in zrak. V podjetjuTermo Shop d. o.o. so nam razložili kako posamezni sistemi delujejo in kakšne so njihove prednosti:

1. Uporaba podtalne vode

Pri toplotnem viru v obliki podtalnice se koristijo konstantne temperature podtalnice.
Podtalnica nudi dobre pogoje za proces ogrevanja s toplotno črpalko, saj ima celoletno konstantno temperaturo od 8-12 °C. V bistvu nam podtalnica nudi najboljše pogoje za delovanje, saj ima od vseh virov najvišjo temperaturo, kar posledično prinaša tudi višja grelna števila in nižje stroške delovanja. 

 • Preko potopne črpalke se sesa iz sesalnega vodnjaka podtalnica, ki se vodi preko uparjalnika toplotne črpalke in pri tem ohladi. 
 • Preko ponornega vodnjaka se podtalnica ponovno vrača nazaj v zemljo.
 • Podtalnica se pri tem ohladi za 4 -5 °C  npr. iz 10 °C na 6 °C.
 • Razdalja med sesalnim in požiralnim vodnjakom bi morala za preprečevanje termičnih kratkih stikov znašati minimalno 10-15m.
 • Vodnjake treba narediti za to usposobljeno podjetje.
 • Globina vrtanja znaša na območjih enodružinskih hiš ponavadi pribl. 10 - 15m. 
 • Sicer je mogoče zvrtati večjo globino, vendar se istočasno povečujejo stroški, tako da je vrtanje za ogrevalne moči do 30 kW simselno največ do globine 40 m.
 • Za izrabo podtalnice je treba pridobiti dovoljenje. Več informacij o tem pa dobite pri vrtalcih.

Prednosti:

 • Visoke temperature vira in s tem dobra grelna števila
 • Možno naravno hlajenje

2. Uporaba talne toplotne sonde

Navpično položene talne toplotne izmenjevalnike imenujemo talne toplotne sonde.

 • Talne toplotne sonde segajo običajno v globine do 140 m in lahko v povprečju zagotovijo ogrevanje do 80 W/m dolžine sond. Pri tem merijo v premeru le približno 12 cm.
 • Tla imajo od globine ca. 10 do 12 m relativno konstantno temperaturo od 8 do 12 °C. Ta je v glavnem neodvisna od letnih časov.
 • Razdaljo sond med seboj mora biti taka, da ni medsebojnega vpliva.
 • Dolžina vrtanja (globina) mora biti določena s hidravličnimi zahtevami za volumski tok nosilca toplote.
 • Cevi talne toplotne sonde so iz ene ali tudi dveh zank v obliki lasnice, vstavijo se navpično vrtino, narejene so iz kakovostne, dolgotrajne, dobro toplotno prevodne HD-PE cevi iz umetne mase. Takšne cevi so že več let preizkušene pri plinskih ceveh ter kažejo na skorajda neomejeno življenjsko dobo.

Prednosti izrabe zemlje kot vira toplote:

 • Hlajenje poleti
 • Celoletne visoke storilnostne številke toplotnih črpalk s koriščenjem konstantnih temperatur tal.
 • Malo potrebnega prostora
 • Posebno dolga življenjska doba

3. Uporaba zemeljskega kolektorja

Horizontalni kolektorji so cenejša alternativa k talnim toplotnim sondam.

 • Sestoje iz ene ali več 100 m dolgih zank, ki so zakopane vodoravno v zemlji na globini približno 1,2 do 1,8 m (0,3 m pod krajevno mejo zaščite pred mrazom), med posameznimi cevmi pa je vsaj 0,5 m ali več razmika.
 • Za material pridejo v poštev Polyethylen cevi (PE-HD) s 25 ali več mm premera. Te že več desetletij pri plinskih ceveh (PE-HD) preizkušeni materiali kažejo na skorajda neomejeno življenjsko dobo.
 • Za dobro izmenjavo toplote, je potrebno da nad kolektorjem ni postavljena streha, tla ne smejo biti utrjevana ali pozidana (tlakovci, terase, asfalt itd.). V nasprotnem primeru deževnica ne doseže kolektorja in učinek se zmanjša.
 • Talna toplota se po kolektorju prenaša z etillen-glikolovo ali propilen-glikol-mešanico iz vode in sredstva proti zmrzovanju v sklenjenem krogotoku k toplotni črpalki.
 • Če poteka planiranje in polaganje vira toplote in njenih dovodov in razdelitev z veliko skrbnostjo, bo ogrevanje s toplotno črpalko veliko let ekonomično delovalo in se izkazalo s prijetno nizkimi porabniškimi stroški.

Prednosti:

 • Sigurno in večletno delovanje:(HDPE cev ima pričakovano življenjsko dobo pri strokovni obdelavi daleč več kot 100 let)
 • Majhni materialni stroški
 • Koriščenje celoletnih konstantno visokih temperatur vira toplote, s čimer se dosežejo visoke storilnostne številke toplotnih črpalk
 • Možnost naravnega hlajenja
 • Izkušnje iz preko 15 let uporabe talnih kolektorjev so pokazale, da pri ustreznem planiranju talnih kolektorjev za zelene in cvetoče vrtove ni ovir

3. Uporaba zraka

Zrak ima to prednost da je vsepovsod na voljo, ter da za njegovo izrabo ne potrebujemo veliko prostora. Omogoča nam celo da z toplotno črpalko ogrevamo celo stanovanje!

 • Prednost toplotnih črpalk je tudi ta, da so vse izvedbe reverzibilne, saj potrebujemo za nizke temperature tudi odmrzovanje, kar je omogočeno z obratnim procesom delovanja.
 • Sodobne črpalke omogočajo delovanje do temperatur -25 °C , vendar je še vedno potrebno poskrbeti za dodaten vir ogrevanja, ki omogoča premostitev tistih nekaj dni v letu, ko imamo zelo nizke temperature. 

Prednosti:

 • Nižji investicijski stroški
 • Vključeno hlajenje
 • Vedno na voljo 

Za namestitev sistema zrak/voda in voda/voda ne potrebujemo večjih površin zemljišča. Oprema je kompaktna in se namesti na prostem pred hišo v primeru sistema zrak/voda in v kotlovnici v primeru voda/voda. Večjo površino zemlje potrebujemo samo za sistem zemlja/voda, kjer potrebujemo površino za namestitev zemeljskega kolektorja, so nam povedali v podjetjuKlima Petek d.o.o.. Dodali so še, da nizko temperaturne toplotne črpalke, ki imajo funkcijo reverzibilnosti, lahko tudi hladijo. Visoko temperaturne te funkcije namreč nimajo.

 

Dotaknimo se še nekaterih najpogostejših vprašanj v zvezi s toplotnimi črpalkami ...

 

NAMESTITEV

V podjetju Termo Shop d.o.o. so nam pojasnili: »Izven objekta na vašem posestvu se vgradi naprava za odvzem toplote, osnova za ogrevanje s toplotno črpalko. Na tem prostoru se pridobi energija iz tal oziroma podtalnice ter se nato porabi za ogrevanje (kakor tudi za hlajenje). V objektu se vgradi „srce“ (osrednji del) ogrevalnega sistema - toplotna črpalka. Deluje v povezavi z napravo vira toplote, ki je bila vgrajena zunaj objekta. Toplotna črpalka je komaj večja kot običajni gospodinjski pralni stroj.  Namestite jo lahko v vsak prostor, klet, gospodinjski prostor, garažo ali kabinet.«

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE

»Največja napaka pri izbiri toplotne črpalke je, da investitor ne izkoristi možnosti izkoriščanja energije iz zanesljivejših virov (podtalnica, zemlja), če jih ima na razpolago, ampak zaradi trenda vztraja pri sistemu zrak-voda«, pravijo iz svojih izkušenj v podjetju Tehnohlad d.o.o.. V podjetju Klima Petek d.o.o. pa povejo še: »Pri izboru toplotne črpalke moramo paziti, da je toplotna črpalka izbrana pravilno, da ne zberemo toplotne črpalke z večjo močjo, kot jo potrebujemo. Napačen izbor poveča stroške obratovanja in lahko vpliva na bivalno udobje.«

FINANČNE SPODBUDE PRI ODLOČITVI ZA TOPLOTNO ČRPALKO

Od podjetij, specializiranih za toplotne črpalke, smo izvedeli, da država z nepovratnimi sredstvi spodbuja izvedbo investicijskih ukrepov za izrabo obnovljivih virov energije v gospodinjstvih. Spodbude so namenjene tudi vgradnji toplotnih črpalk. Ekološki sklad RS vam za fiksno subvencionirano obrestno mero posodi denar za investicije v okolju prijazne tehnologije (razpis 41OB09). Izjema so toplotne črpalke zrak - voda. Za ta sistem teh subvencij trenutno ni.

CENE IN GARANCIJA

V podjetju Jadran d. d. Sežana, zastopniku za znamko SANYO v Sloveniji, pravijo, da se cene TČ se gibljejo zelo različno, saj nekatere zahtevajo posege globoko pod površje zemlje, medtem ko se lahko drugi modeli preprosto vgradijo in nadomestijo obstoječ konvencionalen način ogrevanja. Servis in garancija sta zelo pomembna, saj od naprave pričakujemo, da zagotavlja udobje v najtežjih (zunanjih) pogojih. Naprava mora biti zanesljiva. Ker so TČ praviloma dražje od ostalih, že uveljavljenih načinov ogrevanja, potrošnik upravičeno pričakuje, da ima za svojo TČ ustrezno podporo na trgu.

V podjetju Tehnohlad d.o.o. npr. na TČ nudijo 2 leti splošni garancije, 5 let na hranilnik tople vode, servis in vzdrževanje pa zagotavljajo s strani svoje servisne službe.

 

V podjetju Termo Shop d.o.o. se cene kvalitetnih toplotnih črpalk gibljejo od 3000 EUR dalje, z montažo in ostalo potrebno opremo pa od 5000 EUR dalje – cene so odvisne tudi od moči, ki jo potrebujejo. Glede garancije pa še dodajajo: « Garancija običajno traja minimalno 24 mesecev (pri kakovostnih proizvajalcih), z možnostjo podaljšanja do 60 mesecev.«

V podjetju Klima petek d.o.o. pa se cene toplotnih črpalk gibljejo od 5000 evrov naprej. "Je pa cena odvisna od sistema in rešitve, ki jo nudimo«, še dodajajo.

OCENA LETNEGA PRIHRANKA V PRIMERJAVI Z DRUGIMI OBLIKAMI GRETJA

 Tehnohlad d.o.o.:

 

 

 

 

Jadran d.d. Sežana:
»Prihranki pri porabi letne energije so lahko zelo veliki ob upoštevanju drugih prej omenjenih faktorjev. Razmerje je lahko tudi do 1 proti 4 v kolikor je objekt primeren za vgradnjo ustrezne TČ.«

Termo Shop d.o.o.:
»Prihranki med 50 in 75 % glede na kurilno olje, odvisno tudi od vrste ogrevalnega sistema.«

Klima Petek d.o.o.:
»Ob trenutnih cenah fosilnih goriv, bi s toplotno črpalko zrak/voda, Daikin Altherma , v hiši s 150 m2 in 7 kW energetskih izgub privarčevali več kot polovico.«

In nenazadnje: KJE KUPITI TČ?

Oglejmo si še konkurenčne prednosti podjetij, ki jih predstavljamo v tem prispevku:

PODJETJE: KONKURENČNE PREDNOSTI:
Klima Petek d.o.o.
 • kvalitete storitev, ki jih nudimo našim strankam na vseh področjih našega delovanja
 • Od svetovanja in predstavitve celovite energetske rešitvezavsak objekt posebej, do dobave, montaže in zagona sistema ter vzdrževanja opreme pri več sto zadovoljnih strankah.
 • Naše znanje črpamo iz tradicije in izkušenjpodjetja zbranih v tridesetih letih obstoja.
Tehnohlad d.o.o.
 • Visoko kvalitetno izdelane toplotne črpalke
 • Dolga življenjska doba za vse naprave.
 • Kakovostna prodajno, servisno in vzdrževalna mreža.
 • Hitro posredovanje ob okvari naprave z zagotovljenimi rezervnimi deli.
 • Ugodne cene in plačilni pogoji.
 • Hitra dobava in montaža
Termo Shop d.o.o.
 • Smo proizvajalecin zelo dobro poznamo naše izdelke,
 • nudimo strokovno podporo od svetovanja dalje,
 • zagotovljen servis,
 • 20 letne izkušnje ter
 • več kot 25.000 prodanih toplotnih črpalk
Jadran d.d. Sežana
 • V podjetju Jadran Sežana d. d. tržimo že 15 let znamko uveljavljenega Japonskega proizvajalca SANYO, ki ima številne inovacije na področju energetike.
 • SANYO je vrsto let razvijal kompresor, ki bi za medij uporabljal CO2. Tako že vrsto let v Skandinaviji (prodanih preko 15.000) ponuja TČ, ki namesto znanih plinov (R410A,R407C) uporablja CO2 (naraven plin, okolju popolnoma neškodljiv),
 • SANYO TČ delujejo do -25 C,
 • s CO2 dosegamo višje izhodne temperature vode (68 C) in so primerne za vgradnjo tudi na obstoječ radiatorski sistem. Z višjimi temperaturami pa se izognemo še vodnemu kamnu in legioneli.

 

© Informacija. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Informacija

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

 1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
 2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
 3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.