Trendi digitalnega marketinga

‹ Nazaj

Glavno vodilo digitalnega marketinga je, da sledi zahtevam kupca. In ker se vedenje potrošnikov iz generacije v generacijo spreminja, se tudi digitalni marketing v zadnjih letih neprestano spreminja. Strategija, ki ste jo uporabili še eno leto nazaj, morda ni več aktualna in dovolj učinkovita.

Če želite, da vaše podjetje uspešno konkurira na svetovnem trgu, potem morate digitalni marketing nujno prilagoditi trenutnim trendom. In kakšna so predvidevanja za digitalni marketing 2021?

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca bo v prihodnjih letih zagotovo postala središče svetovnega poslovanja in industrije, saj že danes prevzema veliko število najbolj preprostih delovnih mest. Zato ni nič presenetljivega, da je to novost, ki bo korenito spremenila digitalni marketing.

Znano je že, da umetna inteligenca analizira vedenje potrošnikov in išče vzorce iskanja ter obiskanosti spletnih strani, poleg tega pa pomaga pri ustvarjanju vsebin, targetiranju potencialnih strank, komunikaciji s strankami na različnih kanalih, personaliziranju in pošiljanju elektronskih sporočil ob pravem času.

Pogovorni roboti (chatbots)

Primer umetne inteligence so t.i. chatbots oziroma pogovorni roboti, ki se z uporabnikom pogovarjajo kot da je resnična oseba, in bodo še naprej izjemno pomembni za digitalni marketing 2021. Ta tehnologija omogoča takojšnje sporočanje in odzivnost, 24-urno komunikacijo v realnem času in odgovarjanje na preprosta vprašanja.

Nekatere raziskave kažejo na to, da številni potrošniki raje komunicirajo s chatboti, saj popolnoma izpolnijo pričakovanja strank, hkrati pa jim nudijo pozitivno uporabniško izkušnjo. Zato ni nič presenetljivega, da si za svoj digitalni marketing danes želi tovrstne tehnologije kar 80 % podjetij, do leta 2022 pa naj bi chatboti podjetjem prihranili kar 8 milijard dolarjev.

Programatično oglaševanje

 Digitalni marketing s programatičnim oglaševanjem uporablja umetno inteligenco z namenom avtomatizacije oglasov na takšen način, da dosežejo specifično ciljno skupino. Eden od tipičnih primerov tovrstnega oglaševanja so ponudbe v realnem času, ki se pojavijo ob brskanju vsebin na določenih spletnih mestih. Takšna avtomatizacija je izjemno učinkovita in hitra, kar za podjetje pomeni večje število konverzija, nižje stroške pridobivanja potencialnih strank in učinkovitejši digitalni marketing.

Pogovorno oglaševanje

S pogovornim oglaševanjem naredi digitalni marketing še en korak naprej k zahtevam potrošnikov po takojšnjem odgovoru. Ta oblika oglaševanja omogoča povezavo med podjetjem in kupci v realnem času na različnih digitalnih kanalih pod takšnimi pogoji, ki kupcu najbolj ustrezajo. Njegov primarni cilj je izboljšati uporabniško izkušnjo s pomočjo modela, ki temelji na povratnih informacijah in spodbuja zvestobo strank.

Personalizacija

Če želite izstopati v letu 2021, potem je ključnega pomena, da vaš digitalni marketing popolnoma prilagodite vašim potrošnikom. Pri tem gre lahko za prilagajanje vsebine, izdelkov, e-poštnih sporočil in še marsikaj drugega. Za uspešno personalizacijo je potrebno upoštevati predvsem karakteristike svojih kupcev in dejstvo, da kupci raje komunicirajo s podjetji, ki ponujajo prilagojene izkušnje.

Digitalni marketing s personalizirano ponudbo že lahko opazimo pri Netflixu z naslovi filmov, ki ustrezajo interesom posamezne stranke, in pri Amazonu v obliki prilagojenih in priporočenih izdelkov.

Video marketing

Digitalni marketing z video vsebinami je danes eden najpomembnejših trendov oglaševanja in verjetno bo tako ostalo še naslednjih 5 do 10 let. Potrošniki so nad video vsebinami izjemno navdušeni in močno vplivajo na njihove nakupovalne navade. Seveda pa ne gre zgolj za oglaševanje na YouTubu, ampak lahko video vsebine objavite tudi na Facebooku, Instagramu ali Linkedlnu. Video vsebine so zelo prepričljive, zato je njihovo vključevanje v digitalni marketing nujno potrebno.

Mikroinfluencerji

Veliki influencerji so izgubili velik del svoje kredibilnosti ali pa so enostavno postali preveliki, da bi se lahko potrošniki z njimi poistovetili. Zato pa so za digitalni marketing v letu 2021 veliko bolj pomembni mikroinfluencerji. Številne blagovne znamke ugotavljajo, da je priporočilo boljše, če je bolj pristno in je pot od vira do stranke čim krajša. Zato so mikroinfluencerji usmerjeni v ožje niše, a so še vedno dovolj popularni da imajo vpliv.

Aplikacije za komuniciranje

Številni statistični podatki kažejo na izjemno popularnost aplikacij za komuniciranje, kot so na primer Facebook Messenger, WhatsApp ali WeChat. Samo preko WhatsApp je vsak dan poslanih 55 milijard sporočil s strani 1,6 milijarde uporabnikov. Zato ni nič nenavadnega, da postajajo te aplikacije izjemno pomembne za učinkovit digitalni marketing, saj so lahko zelo uporabne pri direktnem pošiljanju sporočil svojim strankam in za večjo personalizacijo ponudbe.

Mikro trenutki

Če želite izkoristiti mikro trenutke v letu 2021, morate biti tam, kjer vaše stranke trenutno iščejo informacije. Zato morate še enkrat skrbno razmisliti o strategiji za digitalni marketing in v kateri fazi prodajnega lijaka je vaša stranka. Dejstvo pa je, da se bodo v letu 2021 in kasneje potrošniki obnašali še bolj nepredvidljivo, zato morate biti vedno pripravljeni na hitre spremembe v njihovih željah in se temu primerno odzvati. Za uspešen digitalni marketing je zato ključnega pomena ugotoviti tiste trenutke, ko vaše stranke kupujejo, jim zagotoviti ustrezno vsebino in olajšati nakup.

Oglaševanje na družbenih omrežjih

Družbena omrežja uporablja že več kot 3,1 milijarde ljudi, zato so vse aktivnosti na njih izjemno pomembne tudi za digitalni marketing. Prednost družbenih omrežij je v tem, da omogočajo najboljše možnosti targetiranja, zato lahko pristopimo do svojih idealnih kupcev, prav tako pa gre za enega najbolj učinkovitih načinov oglaševanja. Oglaševalcem so vedno znova na voljo nove možnosti umeščanja oglasov in komercialnih vsebin, zato še vedno ostaja izjemno priljubljena strategija za digitalni marketing.

Z zgodbami ustvarimo povezavo z ljudmi, zato ni nič presenetljivega, da postajajo vse bolj popularne tudi na družbenih omrežjih. Tovrstni digitalni marketing poveča prepoznavnost blagovne znamke, omogoča nenehno interakcijo s sledilci, poveča promet na spletni strani, je odlična priložnost za doseganje manjše publike in je stroškovno učinkovit.