Veterinarski nasveti za male živali

‹ Nazaj

Veterinarski nasveti za male živali

Cepljenje proti steklini

Zakonsko je obvezno za vse pse starejše od treh mesecev. Psu je pred cepljenjem potrebno odpraviti notranje zajedavce, da žival razvije zadostno število protiteles proti virusu stekline. Cepljenje je obvezno ponavljati vsako leto.

Cepljenje proti kužnim boleznim psov

Cepljenje proti pasji kugi, parvovirozi, nalezljivemu hepatitisu, kužnemu kašlju in leptospirozi je zelo priporočljivo. Prvič se cepi mladiče stare 6 tednov (če mati ni cepljena) ali v starosti 8 tednov (če je mati cepljena) ter se cepljenje ponovi dvakrat v razmiku štirih tednov . Glede nadaljnjih cepljenj dobite nasvet pri veterinarju.

Cepljenje proti boreliozi

Prvo cepljenje se priporoča pri starosti 3 mesecev, temu sledi ponovno cepljenje čez 3 do 5 tednov. Nato se cepljenje ponavlja enkrat letno. Na Notranjskem opažamo visoko stopnjo okuženosti klopov z Borelijo, zato cepljenje zelo priporočamo.

Sterilizacija

Sterilizacijo svetujemo za vse psičke in mačke, ki niso namenjene za vzrejo. Sterilizirana žival ima veliko bolj kakovostno in mirno življenje, saj ni prisotnega stresa ob gonitvi, se ne potepa, manj je poškodb zaradi ugrizov in manj pogosto so sterilizirane živali žrtve prometnih nesreč. S sterilizacijo dosežemo tudi to, da ni nezaželenih brejosti in mladičkov. Prepreči se tudi obolenja na rodilih, pojav novotvorb na mlečni žlezi, kontrolira se nekatera obolenja kot je sladkorna bolezen, epilepsija ter obolenja kože.

Žival ob posegu ne čuti bolečin, saj operacijo opravimo v splošni narkozi.

Kastracija

Kastracija samcev pomaga pri kontroli števila populacije psov ali mačk in zmanjšuje agresivnost samcev. Po kastraciji jih samice ne zanimajo več, tudi nezaželeno markiranje z urinom se ne pojavlja več. 
Kastrirani psi in mački se manj potepajo, se ne pretepajo z drugimi samci in so veliko bolj prijetni družabniki svojemu lastniku, saj so bolj vodljivi.
Kastracija preprečuje obolenja prostate in mod ter nastanek nekaterih tumorjev in obolenj.

Drugi razlogi za kastracijo so prirojene napake na modih in semenovodu, novotvorbe na mošnji, travma ali absces. Pripomore pa tudi pri kontroli epilepsije in hormonskih motenj.

Elektromagnetna terapija z aparatom firme Vita Life

Zdravljenje s pulzirajočim magnetnim poljem je učinkovito in povsem naravno zdravljenje, brez stranskih učinkov. Pulzirajoča magnetna polja lahko zaradi svojih lastnosti prodirajo skozi materijo in lahko vplivajo na vsako celico v telesu. Zdravilno delovanje magnetnih polj se je začelo pred desetletji ponovno uveljavljati kot dopolnilno zdravljenje v konvencionalni kot tudi alternativni medicini in veterini.

Sestavni del aparata je blazina za magnetno terapijo, na katero položimo žival. Točno določena področja telesa zdravimo z lokalnim, paličnim aplikatorjem. Za zdravljenje tetiv in sklepov na nogah konj, uporabljamo posebne manšete, ki jih ovijemo okoli nog. 
Nekaj funkcij aparata:

 • regeneracijska funkcija kostnega sistema (po zlomu in poku kosti, po osteosintezah, po nastanku 
  psevdoartroz (navidezni sklepi) po instabilnih zlomih kosti);
 • regeneracijska funkcija mehkih tkiv (rane po nesrečah s poškodbami in brez poškodb kože, ope
  kline, dekubitalni ulkusi);
 • pospeševanje krvnega obtoka (pospeševanje resorbcije izliva krvi (hematomov), izplakovanje 
  limfnih edemov);
 • zmanjševanje bolečin kostnega in sklepnega sistema (degeneracija hrbtenice ter kostnega in 
  sklepnega sistema, vnetja sklepov, poškodbe sklepov);
 • zmanjšanje bolečin v veznem tkivu (poškodbe veznega tkiva - stanje po operacijah, bolečine 
  zaradi brazgotin).
   

Mikrosporija

Mikrosporija je nalezljiva kožna bolezen. Spada v skupino zoonoz, to je bolezni, ki so nevarne ljudem in živalim in se po naravni poti prenašajo z živali na ljudi in obratno. Bolezen povzročajo glivice iz rodu Microsporum. Zelo pogosto so prenašalci potepuške mačke. Prenašalci so tudi živali, ki ne kažejo znakov bolezni na svojem kožuhu. Na spremenjenih mestih se dlaka lomi, štrli ali pa se pojavijo brezdlačna okrogla mesta na koži, predvsem na koži glave in prednjih tac. Bolezen se lahko pojavi tudi na krempljih. Bolezen ni srbeča.

Bolezen je na seznamu bolezni, proti katerim moramo ukrepati po Zakonu o veterinarstvu. Če veterinar posumi na to bolezen, žival pregleda z Woodovo svetilko, odvzame vzorec dlake in ga pošlje v laboratorij kjer potrdijo ali ovržejo sum bolezni. Če je bolezen potrjena, je potrebno omejiti gibanje okuženih živali, ločiti bolne od zdravih. Bolne živali je potrebno zdraviti ter vzdrževati primerne higienske razmere. Živali zdravimo lokalno in sistemsko. Po končanem zdravljenju in po prenehanju kliničnih znakov ponovno odvzamemo vzorce dlake za mikološko analizo, s katero ugotovimo uspešnost zdravljenja.

Anestezija

Zavedamo se, da lastnika skrbi varnost hišnega ljubljenca med posegom, kjer je potrebna splošna anestezija.

 • Zaradi tega pred posegom opravimo natančen klinični pregled živali.
 • Veterinar lahko predlaga tudi hematološke in biokemijske preiskave krvi, da preveri stanje notranjih organov.
 • Za vzdrževanje hidracije in krvnega pritiska ter podporo notranjim organom živali dobijo infuzijo.
 • Individualno izberemo primerno pomirjevalo in protibolečinsko sredstvo, ki pomagata pri sprostitvi mišic in znižata odmerek anestetika, ki ga pacient dobi v anesteziji.
 • Za uvod v splošno anestezijo uporabljamo novejše hitro delujoče intravenozne anestetike.
 • Po vstavitvi endotrahealnega tubusa živali vdihavajo mešanico hlapnega anestetika izoflurana in kisika v pravilnem razmerju s pomočjo anestezijskega inhalacijskega aparata.
 • Med anestezijo se paciente monitorira.
 • Naš cilj je zagotoviti hitro in varno okrevanje po posegu.
   

Mikročipiranje

Mikročipiranje je obvezno za vse pse, ki so se skotili po letu 2003 ter za vse starejše pse, če potujejo v tujino. Mikročip je majhna kapsula z identifikacijsko številko psa, ki je unikatna ter omogoča najdbo lastnika izgubljene živali. Mikročip vstavi veterinar s sterilno iglo v kožno gubo na vratu, kar poteka hitro in večinoma neboleče. Mikročip se v podkožju minimalno premika, saj ga preraste vezivno tkivo.

Na željo lastnika se mikročip vstavi tudi mačkam in belim dihurjem.

Odpravljanje zunanjih parazitov

Bolhe

Bolhe so kožni paraziti, ki jih najpogosteje srečamo pri malih živalih. Z gibanjem in ugrizi povzročajo neugodje in srbež. Bolhe lahko s svojo slino povzročajo alergične reakcije zaradi katerih pride do hudega srbenja, vnetja kože in poškodb, ki si jih žival sama povzroči z intenzivnim lizanjem, grizenjem in praskanjem. Bolhe prenašajo na naše kosmatince tudi trakuljo zato je potrebno žival zdraviti tudi proti notranjim parazitom.

Odrasle bolhe pijejo kri zaradi česar lahko pride do slabokrvnosti in oslabelosti kosmatinca. Na psu ali mački se nahaja le 5% vseh razvojnih oblik, ostalih 95% pa se nahaja v okolici. Bolh na psu običajno ne vidimo, opazimo pa lahko rjave ali črne pikice na koži, ki so bolšji iztrebki.

Proti bolham je potrebno vedno delovati celostno, proti vsem razvojnim oblikam. Istočasno je potrebno zdraviti vse živali iz enega gospodinjstva ter očistiti in razkužiti njihovo bivalno okolje.
Psu ali mački se nanese ampulo, ki začne delovati v 48. urah, lahko se jim namesti ovratnico proti bolham ali pa se jih skopa s šamponom proti bolham. 

Pomembno je, da se odpravi bolhe, jajčeca in ličinke v okolici kjer se žival zadržuje. Tla se večkrat posesa in pomije, vrečko sesalca je potrebno neškodljivo odstraniti ali sežgati. Krpe, odeje in prevleke se opere na 90°C.

Garje

Garjavci so zajedavci, ki živijo v koži in se hranijo z odmrlo kožno povrhnjico. Povzročajo zelo hudo srbenje ter vnetje kože. Bolezenski znaki se lahko stopnjujejo tudi v splošno obolenje,  žival ima povišano temperaturo,  je potrta ali neješča. Med psi oz. mačkami se večinoma prenašajo z direktnim stikom.

Diagnozo postavimo s pregledom kožnega ostružka. Takrat določimo tudi vrsto garjavca, ki povzroča težave vašemu ljubljencu. Potek zdravljenja določimo glede na vrsto garjavca. Zdravljenje je največkrat dolgotrajno.

Ušesne garje

Ušesne garje se naselijo v mačji ali pasji sluhovod. Tam povzročajo hudo srbenje in vnetje sluhovodov. Okoli uhljev večkrat opazimo rane, ki si jih ljubljenček povzroči sam s hudim praskanjem, v sluhovodih pa je veliko črnega ušesnega masla. Obvezen je obisk pri veterinarju, saj bo oskrbel sluhovode in odpravil garje.

Uši

Uši se zadržujejo na površini kože. Povzročajo blago vnetje in luščenje kože ter blago do močno srbenje. Prenašajo se z direktnim stikom. Odpravi se jih z ampulami, ki delujejo tudi proti bolham.

V primeru okužbe z garjavci ter ušmi je potrebno temeljito očistiti in razkužiti tudi okolico, obolelo žival je potrebno ločiti od zdravih. Z rednim nanašanjem ampul se prepreči ponovno okužbo s kožnimi paraziti.

Klopi

Klopov se lastniki pasjih ljubljenčkov bojijo predvsem zato, ker le-ti prenašajo bolezni kot so borelioza, anaplazmoza ter babezioza. Obolele živali imajo lahko hude bolezenske znake, zdravljenje pa je dolgotrajno. Včasih živali kljub ustreznemu zdravljenju poginejo.

Klopi se zadržujejo v travi ter v nizkem rastju na obrobju gozdov, aktivni postanejo, ko se temperatura dvigne nad 5°C.Odrasli klopi in vse njihove razvojne oblike so paraziti, ki se prisesajo na kožo in pijejo kri. 
Če se na žival istočasno prisesa več klopov, lahko povzročijo slabokrvnost.

Kako odpravimo klope?
Če je klop že prisesan na kožo, ga s pinceto ali posebnimi kleščicami primemo in vrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca. Pri tem ga čim manj vlečemo iz kože.

Zaščito pred klopi pa se zagotovi z mesečnim nanosom ampule ali z ovratnicami,  ki običajno delujejo več mesecev.
 

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Lymska borelioza

Povzroča jo spiroheta Borrelia burgdorferi. Klinični znaki se pojavijo čez 2 do 5 mesecev po ugrizu okuženega klopa.  Najpogostejši znaki so  povišana telesna temperatura, zaspanost, neješčnost, povečane bezgavke, šepanje, ki se pojavlja izmenično na različnih nogah.

Pri nekaterih psih pa se razvije tudi kronična bolezen ledvic zaradi katere žival lahko tudi pogine.

Granulocitna anaplazmoza

Povzročitelj Anaplasma phagocitophillum lahko prizadene pse in mačke.

Bolezenski znaki se pojavijo 1 do 2 tedna po okužbi in so pogosto nespecifični. Pojavi se povišana telesna temperatura, apatičnost, izguba teka, bruhanje in driska. Pogosti so tudi boleči, otečeni sklepi, bolečina lahko prehaja iz enega na drugi sklep, zaradi hudih bolečin se žival noče premikati. Psi imajo lahko živčne znake kot so epileptični napadi, motnje v koordinaciji, sprememba vedenja. Bolezen lahko prizadene tudi ledvice ter jetra, nekateri psi imajo motnje v strjevanju krvi, kar opazimo kot krvavitve iz nosu, krvavitve v kožo, kri v urinu.

Babezioza

Povzročitelj Babesia canis je protozoj, ki povzroča razpadanje rdečih krvničk. Obolela žival je slabokrvna, zaspana, ima povišano temperaturo ter je splošno oslabljena. Žival je v življenjski nevarnosti, če se bolezni ne odkrije pravočasno.
 

Odpravljanje notranjih parazitov

Črvi in trakulje

Takoj ob prihodu mladiča v novi dom je potrebno odpraviti notranje in zunanje parazite, da bi bil vaš kosmatinec zdrav in odporen proti drugim boleznim. Priporoča se redno odpravljanje notranjih parazitov pri mladičih enkrat mesečno, kasneje pa na 3 do 4 mesece.

Nekateri od teh parazitov se prenašajo na ljudi zato priporočamo doslednost, da ne bi ogrozili lastnega zdravja.

Med notranje parazite sodijo črvi in trakulje, ki zajedajo v tankem in debelem črevesju. Prenašajo se z matere na mladiča, z drugimi živalmi in iz okolice. Prenašalci trakulje so tudi bolhe, ki jih žival zaužije ob lizanju dlake in s tem zaužije tudi jajčeca trakulje. Zato je pomembno tudi redno odpravljanje bolh.

Kakšne znake ima žival okužena z notranjimi paraziti?
Pri blažjih okužbah s paraziti ni izrazitih bolezenskih znakov, kar pa še ne pomeni, da jih vaš ljubljenček nima.

Ko opazite pri vašem ljubljenčku napet trebuh, drsanje po zadnjici, črve ali trakulje v blatu ali izbruhani vsebini, drisko, v nekaterih primerih slabši apetit ali pa ravno obratno, so neprestano lačne in pa nesijočo dlako je čas, da poiščete pomoč veterinarja saj gre najverjetneje za močnejšo okužbo s paraziti, ki lahko ogrozi zdravje vašega kosmatinca.

Srčna glista

Bolezen je prisotna v obmorskih krajih. Zato vsi lastniki, ki vzamete svojega ljubljenčka na morje poskrbite, da bo vaš pes ustrezno in pravočasno zaščiten pred srčno glisto z ampulo ali s tableto.

Srčne gliste prenaša na pse in redkeje na mačke komar. Ličinka preide preko kože in mišic v krvni obtok, v srce in se naseli v pljučne arterije. Tu zraste v odraslega parazita dolgega do 30 cm.

Obolele živali kašljajo ob naporih, se hitro utrudijo, izgubijo telesno težo, se onesvestijo, pri napredovani bolezni lahko pride do odpovedi srca.

 

Dodatne informacije:
Veterinarska postaja Postojna d.o.o. 

© Informacija. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Informacija poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Informacija
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.